RACEVERSLAG | F1 USA 2024

Ferrari domineerde dit jaar de Grand Prix van de Verenigde Staten in Austin nadat Charles Leclerc won en Carlos Sainz tweede werd. De derde plaats ging naar Max Verstappen, die werd geholpen door een straf van 5 seconden voor Lando Norris.

Hoewel Norris dit jaar aan de GP van de VS begon vanaf de eerste plaats, verloor hij die al snel. Na een duel met Verstappen zakte hij naar de vierde plaats, terwijl Leclerc profiteerde van de chaos en de koppositie overnam.

Na de eerste ronde zag de volgorde er als volgt uit: Leclerc, Verstappen, Sainz, Norris en Piastri.

In de derde ronde ging Hamilton van de baan, waardoor de Safety Car naar buiten kwam. Na de herstart bleef de volgorde echter hetzelfde.

De pitstops, wat de voorste coureurs betreft, begonnen in ronde 22 nadat Sainz was gepit voor een bandenwissel. Zowel Leclerc als Verstappen pitchten vlak daarna. De McLaren-coureurs daarentegen stelden hun pitstops uit.

De vroege pitstop loonde voor Sainz, die een succesvolle undercut uitvoerde op Versatpepn, wiens tempo niet zo goed was als in de sprint van zaterdag.

De McLaren-coureurs maakten hun pitstops in ronde 32 en 33. Terwijl Piastri een beetje eenzaam op de vijfde plaats lag, zette Norris al snel de achtervolging in op Verstappen.

Met nog zo'n 10 ronden te gaan kon hij hem flink naderen, maar lang kon hij niet aanvallen. De Brit slaagde daar in ronde 52 wel in, maar ging na zijn manoeuvre van de baan, waarvoor hij kort daarna 5 seconden straf kreeg.

Leclerc pakte de overwinning, zijn derde overwinning van het jaar. Sainz bevestigde de dominantie van Ferrari met de tweede plaats.

De derde plaats ging naar Verstappen, die terugkeerde naar de derde plaats nadat Norris werd bestraft. De Nederlander vergrootte ook zijn voorsprong op de Brit in het kampioenschap - zijn voorsprong nam toe tot 57 punten met nog 5 races te gaan.

Piastri had een eenzame race en kwam als vijfde thuis.

Russell, die vanuit de pitstraat startte, maakte een sterke run en kon Perez aan het eind van de Grand Prix inhalen om voor hem als zesde te finishen. De achtste plaats ging naar Hulkenberg, terwijl de jongelingen Lawson en Colapinto de top tien compleet maakten.

De volgende race vindt plaats in Mexico City op 27 oktober.